- This event has passed.
Grey Wolf Gardens Field Day
Wednesday July 24 @ 11:00 am - 3:00 pm
La version française suit la présente version anglaise (The French version follows the English version).
Join us for an in-depth field day on sub-arctic ecological market gardening and starting a farm from scratch as part of our Northern Field Day Series. This session will cover the foundational aspects of establishing and maintaining an ecological market garden in the challenging sub-arctic environment. We’ll begin by exploring the geographic history of the Claybelt region, focusing on the unique formation and characteristics of its soils. Participants will gain insights into the nursery’s layout and heating systems.
We will also delve into the 30-inch bed system used in market gardening, highlighting crucial practices such as soil biology management, no-till farming, the creation of permanent paths, and techniques to limit soil compaction. We’ll discuss the various irrigation systems, including both overhead and drip methods, to ensure efficient water use. We’ll also cover strategies for extending the growing season through the use of caterpillar tunnels and low tunnel systems, enabling successful cultivation despite the short growing season and severe climate conditions.
About the host
Luke Dinan’s passion for providing a sustainable lifestyle for future generations began in his late teens when he purchased property in Prince Edward Island. Concerned about climate change and the threat of rising ocean levels, he sought a safer location for future generations and settled in Cochrane, Ontario, where many of his family members are from.
Today, Luke and his wife Eva Dinan are the proud owners of Grey Wolf Gardens in Cochrane. As first-generation farmers, they focus on growing high quality vegetables. Their mission is to supply the local community with fresh, nutrient-dense produce and high-quality plant starts, encouraging people to reconnect with their food sources and learn to grow their own food.
Agenda
11:00-11:30am – Gather for introductions, EFAO information and land acknowledgement
11:30-1:00pm – Tour/teaching – farm story, starting from scratch, history of the region and soils.
1:00-1:30PM – Lunch ( please bring your own lunch!)
1:30-3:00pm – Tour/teaching – farm set-up, no-till beds, nursery and much more!
Preparation
As always please come prepared for any weather and bugs. This event is held 100% outdoors!
In order to make our training and community building events accessible to all farmers and future farmers in Ontario, EFAO strives to reduce financial barriers for registration by using a Pay What You Can model. To register please complete this form!
This field day is supported by funding from the Federal Economic Development Agency for Northern Ontario.
Venez vous joindre à nous pour une journée champêtre portant sur le maraîchage écologique subarctique et sur la création d’une ferme à partir de zéro. Cet événement est offert dans le cadre de notre série de journées champêtre dans le Nord et couvrira les aspects fondamentaux de l’établissement et du maintien d’un jardin maraîcher écologique dans un environnement subarctique difficile. Nous commencerons par explorer l’histoire géographique de la région de la ceinture d’argile, en nous concentrant sur la formation unique et les caractéristiques de ses sols. Les participants auront un aperçu de l’aménagement de la pépinière et des systèmes de chauffage.
Nous aborderons également le système de plates-bandes de 30 pouces utilisé en maraîchage, mettant en relief des pratiques importantes telles que la gestion de la biologie des sols, la culture sans labour, la création de sentiers de parterre permanents et les techniques permettant de limiter le compactage des sols. Nous discuterons des différents systèmes d’irrigation, y compris les méthodes par aspersion et par goutte à goutte, pour garantir une utilisation efficace de l’eau. Nous aborderons également les stratégies permettant de prolonger la saison de croissance grâce à l’utilisation de tunnels et de mini-tunnels, permettant une culture réussie malgré la courte saison de croissance et les conditions climatiques sévères.
Au sujet du présentateur
La passion de Luke Dinan pour offrir un mode de vie durable aux générations futures a commencé à la fin de son adolescence lorsqu’il a acheté une propriété à l’Île-du-Prince-Édouard. Préoccupé par le changement climatique et la menace de l’élévation du niveau des océans, il a cherché un endroit plus sûr et s’est installé à Cochrane, en Ontario, d’où sont originaires plusieurs membres de sa famille.
Aujourd’hui, Luke et son épouse Eva Bonjour sont les fiers propriétaires de Grey Wolf Gardens à Cochrane. En tant qu’agriculteurs de première génération, ils se concentrent sur la culture de légumes de haute qualité. Leur mission est de fournir à la communauté locale des produits frais et riches en nutriments et des plants de haute qualité, en encourageant les consommateurs à se reconnecter à la provenance de leurs aliments et à apprendre à cultiver leur propre nourriture.
Horaire
11h00-11h30 – Accueil et présentation des informations relatifs à l’organisme EFAO et reconnaissance des territoires traditionnels
11h30-13h00 – Visite/enseignement – histoire de la ferme et du terroir
13h00-13h30 – Dîner (veuillez apporter votre propre dîner !)
13h30-15h00 – Visite/enseignement – installation de la ferme, parterres sans labour, pépinière et bien plus encore !
Détails
Comme toujours, préparez-vous à affronter les intempéries et les insectes. Cet événement se déroule entièrement à l’extérieur !