Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Field Day at Poschaven Farm

Wednesday July 10 @ 10:00 am - 2:00 pm

Venue: Poschaven Farms

Kenabeek, Ontario P0J 1M0 Canada

Standard | $15 Register
Member | $10 Register

La version française suit la présente version anglaise (The French version follows the English version).

Join us for a Field Day in Kenabeek, ON at Poschaven Farms for an inside look at this heritage flour mill operation. The event will include a steam traction engine demonstration, a stone ground flour mill demonstration, a 100+ year old roller mill demonstration (rolled oats) and a look into their innovative grain storage building!

Please note that flour is milled on demand therefore orders should be placed 1-2 weeks ahead of the field day if you plan to purchase products. Please call or order online to place orders.

About the host

George Posch, the owner of Poschaven Farms, has over 50 years of experience in the farming industry. Born into a farming family in Brantford, Ontario, he always knew he wanted to be a farmer. Over the decades, he has witnessed significant changes in farming, particularly the shift towards industrialization and the decline of small farms. Despite these changes, George has remained dedicated to his principles of organic farming. In 1980, he relocated his operation to the New Liskeard area, eventually settling on a 273-acre farm in 1991.

Since then, he has committed to using natural and certified organic methods for growing crops and raising livestock, ensuring his products are free from chemicals. Poschaven Farms stands out for its commitment to quality and sustainability. George’s flour mill, built in the 1980s, utilizes Austrian craftsmanship and Italian granite stones to produce stone-ground flour without any damaging heat build up. The farm grows a variety of grains, including spelt, rye, and wheat, following a meticulous process that enriches the soil and maintains crop health.

Agenda

10:00am – 10:30am: Arrival and introductions

10:30am – 11:30am: Tour of the steam traction engine and roller mill, rolled oats demonstration.

11:30-12:00pm – Lunch Break

12:00pm-1:30pm – Tour the flour mill and grain storage

1:30-2:00pm – Q & A

2:00pm-2:15pm – Departure

Preparation

Please make sure to bring your own lunch. Light snacks and refreshments provided.

In order to make our training and community building events accessible to all farmers and future farmers in Ontario, EFAO strives to reduce financial barriers for registration by using a Pay What You Can model. To register please complete this form!

This field day is supported by funding from the Federal Economic Development Agency for Northern Ontario.

Venez vous joindre à nous pour une journée champêtre à Kenabeek, Ontario, à la ferme Poschaven Farms pour un aperçu de cette minoterie qui priorise l’utilisation des céréales patrimoniales. L’événement comprendra une démonstration d’un moteur à vapeur, une démonstration de moulin à farine moulue sur pierre, une démonstration de la production des flocons d’avoine sur une ancienne presse à cylindre de plus de 100 ans et un aperçu de leur bâtiment novateur d’entreposage de céréales !

Veuillez noter que la farine est moulue sur demande, les commandes doivent donc être placées 1 à 2 semaines avant la journée champêtre si vous envisagez d’acheter des produits. Veuillez téléphoner ou commander en ligne.

10h00 – 10h30 : Arrivée et présentations

10h30 – 11h30 : Visite du moteur à vapeur et de la presse à cylindre, démonstration de la production de flocons d’avoine

11h30-12h00 – Pause dîner

12h00-13h30 – Visite du moulin à farine et de l’entrepôt

13h30-14h00 – Questions et réponses

14h00-14h15 – Départ

Veuillez vous assurer d’apporter votre propre dîner. Des collations légères et des rafraîchissements seront fournis.

Au sujet du présentateur : George Posch, propriétaire de Poschaven Farms, possède plus de 50 ans d’expérience dans le secteur agricole. Né dans une famille d’agriculteurs à Brantford, en Ontario, il a toujours su qu’il voulait devenir agriculteur. Au fil des décennies, il a été témoin d’importants changements dans l’agriculture, notamment la transition vers l’industrialisation et le déclin des petites exploitations. Malgré ces changements, George est resté fidèle à ses principes d’agriculture biologique. En 1980, il a déménagé son exploitation dans la région de New Liskeard, pour finalement s’installer sur une ferme de 273 acres en 1991. Depuis, il s’est engagé à utiliser des méthodes naturelles et certifiées biologiques pour cultiver et élever du bétail, en s’assurant que ses produits sont exempts de produits chimiques.

Poschaven Farms se distingue par son engagement envers la qualité et la durabilité. Le moulin à farine, construit dans les années 1980, utilise le savoir-faire autrichien et des pierres de granit italiennes pour produire de la farine moulue sur pierre sans aucune accumulation de chaleur. La ferme cultive une variété de céréales, notamment de l’épeautre, du seigle et du blé, selon un processus méticuleux qui enrichit le sol et maintient la santé des cultures.